måndag 21 maj 2007

Moore bevisar igen hur dum han faktiskt är

Nu har Michael Moore börjat lägga sig i Svensk inrikespolitik, han tycker att regeringen är dumma som vill öppna för privata alternativ inom sjukvården. Att ingen har pratat om att avskaffa den allmänna sjukförsäkringen går rakt över huvudet på Moore. Svd vidarebefodrar Moores dumheter till svenska allmänheten men lägg märke till att artikeln publiceras under nöje istället för inrikespolitik eller debatt. Har sjukvården blivit nöje eller är det meningen att vi ska enbart se Moores uttalanden som lite nöje så här på måndagsmorgonen?

Det sorgliga i debatten är att folk verkar tro att sjukvård är speciellt, varför skulle det vara det? Det handlar om en service som folk betalar för precis som allt annat, och precis som inom alla andra områden så är staten ineffektiv här också. Utan alternativ så blir en produkt undermålig, detta är ett allmänngiltigt koncept tänk dig själv vad är ett sjukhus incentive att skapa bättre vård när det inte finns något alternativ för patienter att gå till?

En sjukvård med blandade ägarformer är en garant för att patienter får bästa möjliga vård, att vissa argumenterar och säger att det är inte bra med valfrihet för att vissa inte orkar sätta sig in i det är bara humbug, orkar du inte bry dig om din hälsa så är privata alternativ inom sjukvården ditt minsta problem.

Fram för privata alternativ inom sjukvården men behåll den allmänna sjukförsäkringen för tillfället, Moore borde dessutom läsa på lite mer innan han uttalar sig så pinsamt som han nu gjort.

6 kommentarer:

nils cson sa...

För det första, av egen erfarebhet och dels av anhörigas behandling vet jag att svensk sjukvård inte är ineffektiv. Tvärtom, har alltid blivit bemött av kunnig och skicklig emotionell personal.
Det du förespråkar är endast för folk med pengar som har råd att betala för dyra sjukförsäkringar. Skulle man även låta privatsjukvården belasta den allmänna sjukförsäkringen så blir ju kostnaden för denna ännu dyrare vilket alla får vara med och betala med högre skatter. Men vinsten inom privatvården hamnar hos dem som har skaffat sig aktier i denna typ av verksamhet. Så det blir några fåtal som skor sig på det allmänna.
Privat är ingen garanti eller lika med, för bra och bättre,vad har du fått det ifrån? Hänvisar till de flertal "skandaler" som förekommit inom t.ex. äldreboende och privata behandlingshem beskrivet i tidningar och TV.
Du skriver:"folk verkar tro att sjukvård är speciellt,varför skulle det vara det?" Tacka tusan för att det är speciellt. Det handlar ju om människor som har ont,svävar i livsfara,är oroliga etc.
Du kan väl inte jämföra denna sevice med t.ex. service på bilen,kommunala transporter,flygtransorter,bemötande på krogen osv.
Varsågod och kom med några exempel som bevisar att privat vård skulle vara så fantastiskt mycket bättre.

Jonas Wiberg sa...

Nils, det är lite tragikomiskt att läsa ditt inlägg. Den svenska ineffektiviteten ligger naturligtvis inte hos patientbemötandet av läkare och sjuksköterskor utan i administrationen av servicen till folket.

Du pratar om inkompetens och det har jag aldrig sagt att svenska sjukvården lider av i primärvården, i alla fall inte hos den personal som möter patienter.

Privatsjukvården skulle bli billigare än den offentliga eftersom utförsäljningen av denna skulle ha som högsta kostnad att motsvara den offentliga kostnaden, det blir svårt att motivera en kostnadsökning på privata alternativ om det offentliga som finns kvar kostar mindre. De privata bolagen kommer även att konkurrera sinsemellan och sänka kostnader här också.

Privata alternativ är alltid mer effektiva än statliga, särskilt när de statliga agerar på en monopolmarknad, detta finns dokumenterat till döddagar.

Vi kommer även att komma tillrätta med den höga sjukskrivning som vi ser på offentliga inrättningar, dessa sjukskrivningar grundar sig till stor del på att de anställda saknar möjlighet att påverka sina liv, detta existerar inte inom den privata marknaden.

Slutligen, sjukvården är inte speciell den är en service precis som andra service som erbjuds oss i dagens samhälle, det handlar om att bemöta och behandla efter den förmåga som vi har men det finns många andra exempel på privata alternativ som har människors liv i sina händer. Det är inte speciellt och även om det nu är det finns det inget som säger att en stat skulle vara bättre att hantera detta än privata alternativ.

nils cson sa...

Tja var mitt inlägg enl din mening tragikomiskt,så kan man väl säga att ditt bara är tragiskt.
Nils

Jonas Wiberg sa...

Nils, om du inte har några kommentarer eller svar på mina frågor så är det naturligtvis tragiskt. Men är det meningsfullt att bara skriva "det är tragiskt"? Det vore väl bättre att du antingen inte svarar alls då du inser att du hade fel alternativt svarar på de frågeställningar som finns.

Väl mött Nils

Anonym sa...

Det finns verkliga onda människor, det förstår jag nu när jag läser dina inlägg jonas.

Sluta lyssna på din moderatpappa och börja tänk själv, hör du inte hur dumt det låter när du skriver att vården är en tjänst som alla andra, för dig är väl säkerhet också en tjänst så polisen borde väl privatiseras då också enligt dig.

Tänk att du får rösta, det är fan sjukt.

Jonas Wiberg sa...

Hej Maria

Varför inte privatisera polisen, det skulle i alla fall få dem att bli tvungna att uppvisa resultat, med den politiska styrning och bakbinding som finns idag är det ett rent mirakel att våra poliser ens hinner ge sig ut på gatan för att titta på buset.

Vad gäller sjukvården så är det bara en tjänst som alla andra, varför skulle det vara något annat?
Vi behöver alla vatten och föda men jag ser inte att du propagerar för ett förstatligande av ICA, märkligt, det borde ligga högst på din agenda tycker jag, de hemska företagen profiterar på mitt beroende av vätska och mat...

Att du ens får igång datorn tycker jag är fantastiskt men din människosyn ger jag inte mycket för, att kalla folk onda för att de anser att sjukvård fungerar i privat regi visar tydligt vad du anser om människor, hoppas du snart blir klarare.