torsdag 3 maj 2007

Vilken stat stoppar arbetarna?


Det är alltid roligt att debattera Thailand både med thailändare och svenskar, efter att ha bott och jobbat i landet i ca 6 månader kan jag rapportera att myten om thailändarnas godhet är betydligt överdriven.

DN skriver idag om Thailand, Thailand är ett fattigt land, det är ett land som egentligen är en sorts feodal skendemokrati, den stora massan lever på i snitt 6000 baht i månaden och har en kung som de älskar men som i allt möjligt förhindrar den stora underklassen att faktiskt få ett bättre liv. Överklassen i Thailand bävar för den dag som de måste öppna landet helt för utländska investerare eftersom de vet att i en fri marknadsekonomi baserad på kapitalism kan de inte längre betala de slavlöner som de flesta byggt sin förmögenhet på, att allt dessutom kostar pengar gör inte saken bättre. Jag kan berätta att exempelvis polisen i Thailand är inte mycket bättre än brottslingarna som de "jagar", händer det dig något så är den sista du går till polisen. Tyvärr så underhåller vi svenskar denna oordning genom att resa till Thailand för att spendera våra pengar. Den thailändska nomenklaturan älskar turister men hatar utlänningar som stannar i landet, som turist ger du ett välbehövligt tillskott i kassakistan men som boende så konkurrerar du med de styrande. Attityden som du bemöts av som jobbande utlänning i Thailand är vitt skild från den attityd som landet byggt upp, LOS eller land of smiles är en ren fabrikation.

Men nu ska inte detta bli en rant om hur illa den thailändska kungen behandlar sina undersåtar utan nu handlar det om en annan sak, hur den thailändska regeringen förvägrar medborgare utresetillstånd. De bestämmer helt sonika att Lek, Bang och Somjing inte får arbeta i Sverige eftersom de "inte kommer att tjäna tillräckligt bra", borde inte det vara deras eget val?

Den svenska modellen med att du bara får behålla en tredjedel av din egen lön (kommunister borde skrika vid detta, du får inte behålla det värde du skapar) lamslår stor del av arbetsmarknaden. Varför inte låta dessa thailändare betala sjämansskatt? De jobbar mindre än sex månader och de bor inte i landet, jag anser att en skattebefrielse inte är en stor sak som regeringen kan genomföra för kortare jobb i Sverige för utländska medborgare. Ska vi vara realistiska så kommer den enda konsekvensen av att stoppa utländska bärplockare i Sverige att bli att bären ruttnar i skogen, svenska ungdomar anser nog att detta jobb inte är ett jobb, svenska socialister och kommunister anser säkert att de kapitalistiska bärodlarna suger ut thailändarna och vill kasta ut dem likt byggnads gjorde med Laval i Vaxholm. Vad alla dessa bortser från är att i ett land där en hög månadslön är 1.300 SEK så är bärplockningen för dem manna från himlen.

Jag tycker att vi kan avsluta detta inlägg med en intressant frågeställning.
Varför är jag moraliskt och lagligt betalningsskyldig för andra personer enbart för att de har ett pass från samma land som jag?

Inga kommentarer: