söndag 13 maj 2007

Gates of Vienna


Nu är det inte Österrike som detta händer i utan Schweiz, men jag tycker att begreppet ligger rätt i munnen. Schweiziska politiker har börjat med att samla in namnunderskrifter på en folkomröstning om det ska råda minaretförbud i Schweiz.

Det är en rätt märklig diskussion som sedan uppstår i dyningarna av detta men i princip anser jag att den schweiziska befolkningen har rätt att besluta helt i egen sak om de anser att en viss typ av arkitektur är icke önskvärd i landet. Det sagt så är det naturligtvis enbart en kulturell markering mot islam som ses som en "invaderande" religion. Politikerna vill helt enkelt inte förlora något av sitt kulturarv som frånvaron av ett torn skulle påverka det. Strömningarna i samhället är helt klart islamfientliga (jag vägrar kalla det fobi då det är ett patologiskt tillstånd), men hur muslimerna svarar på detta är extra störande.

– Vi är chockade över initiativet. Det blockerar alla chanser till dialog, säger Adel Méjri som leder en muslimsk intresseorganisation i Schweiz med syfte att hjälpa muslimer att bli integrerade ”mönstermedborgare”.

– Detta aggressiva, eller snarare islamofobiska, sätt att hantera frågan om minareter kan få oanade konsekvenser, säger Méjri.
Här hotas alltså med våldshandlingar i förtäckta ordalag, nu anser jag att Méjri ska skämmas över sitt uttalande och genast säga att den muslimska religionen är fredsälskande och att det muslimska samhället i Schweiz naturligtvis kommer att respektera folkomröstningsresultatet, allt annat kommer att leda till en katastrof i relationerna mellan muslimer och den rådande kristna grundgenomströmningen.

Det blir även en litet lustig kommentar från FN, som alltid lyckas med att vara oviktig för jordens utveckling.

FN har nyligen kritiserat Schweiz för ökad rasism och främlingsfientlighet. ”Det finns ett djupt rotat motstånd i det schweiziska samhället mot multikulturalism”, enligt FN.
Schweiz som antagligen är det mest kulturellt disparata landet i Europa och som dessutom har den absolut starkaste och bästa demokratin i Europa, många länder borde lära sig av Schweiz.
Det sagt så har nu muslimerna och de "kristna" schweizarna mycket att leva upp till i relationen mellan grupperna men vi kan ändå konstatera att islam inte är förbjudet så det är inte en begränsning av den friheten, däremot anser jag nog att muslimer ska få bygga minareter på sin mark om de vill det.

Om vi inte agerar nu så har vi snart ett nytt "Gates of Vienna!".

2 kommentarer:

Anonym sa...

Gates of vienna?... Nej knappast tror du England hade kunnat mobiliserat sitt land för att möta Nazityskland under blitzen om 20% av deras befolkning var etniska tyskar?

Nej knappast, vad vi istället kommer se i framtiden är en version av inbördeskrigen i Libanon och senare Jugoslavien bara i större skala.

länktips : So much for a new european century

http://chronicle.com/temp/reprint.php?id=7fsyrdbskbvt8ghv01pxbn18bz1f47jd

Jonas Wiberg sa...

Anonym, ja det tror jag. Du verkar lida av lite paranoida vanföreställningar som att samtliga muslimer i Europa vill störta de demokratiska regeringarna och införa kalifatet. Naturligtvis är det inte så.

I andra världskrigets England fanns det alldeles säkerligen både engelsmän och tyskar som hejade på tyska stormtrupper och pansargrupper på samma sätt som det fanns tyskar och engelsmän i tyskland som var negativa till Hitler. Sammansättningen av folk betyder inte så mycket när ett land befinner sig i krig, polariseringen kring identitet och nation blir högre men du tenderar att skydda det land du bor i oavsett var du råkar komma från.