måndag 14 maj 2007

Bidragsjobben kommer


I dagens SvD skriver Christina Waldén mer om moderaternas nya politik, i detta avsnitt handlar det om ändring för bidragsberoende. Jag kan hålla med om att bidragsberoende självklart måste ställa upp på motprestationer för att få sina bidrag, problemet blir bara vad de ska göra.

Om nu staten "anställer" samtliga bidragsberoende så innebär detta att någon annan blir utan jobb eller att en privat entreprenör blir utslagen, för vem kan konkurrera med staten som har tillgång till otroligt billig arbetskraft?

Hur dessa "jobb" ska utformas blir en väldigt viktig fråga som måste försiktigt växa fram och innan beslut tas så ska en konskekvensanalys göras. Men själva kärnpunkten är glasklar, en bidragstagare skall naturligtvis tvingas till en motprestation för att få ut sina pengar, oavsett hur "lite" det nu är enligt vänstern.

3 kommentarer:

Anonym sa...

varför ska inte folk som uppbär bidrag göra en motprestation? Det finns inget som är gratis, i synnerhet inte bidrag! Vi är många lågavlönade som har sämre betalt än bidragstagarna, det känna inte alls roligt. Det är ju upp till alla att söka jobb - så länge det inte lönar sig är det väl knappast nödvändigt. Förlorar man dessutom, så måste man ju vara dum om man arbetar - eller ha fått "fel" uppfostran

Jonas Wiberg sa...

Jag håller med dig men jag vill inte se en situation där staten konkurrerar ut privata företag med "låglönearbetare".

Anonym sa...

den situationen har vi ju redan i viss mån. Arbetslösa arbetar för löner under sin a-kassenivå. Deras barn måste väl också byta skola när de flyttas? varför ska socialbidragstagare vara "heliga"? Jag tycker också att de ska sätta press på dem som inte vill arbeta. Varför ska lågavlönade bidra till deras försörjning, som oftast är i en högre klass än deras egen. I vår by finns massor med folk som aldrig har lyft ett finger för att försörja sig och som kör runt med flotta bilar, de bor även i de dyraste lägenheterna - i byar kan man lätt se sådant eftersom alla känner till alla. Lik förbaskat händer det ingenting - då är det väl inte så konstigt att folk som arbetar för en minimal ersättning reagerar?