torsdag 3 maj 2007

Återigen nationalchauvinism


Jag har skrivit om Ryssland i tidigare inlägg och av döma av reaktionerna från ryssar i diasporan är detta ett riktigt "ömtåligt" ämne, ryssarna anser sig uppenbarligen orättvist behandlade av omvärlden och ser inte att de skulle begått något principiellt fel. Att detta är en del av en mycket ohälsosam nationalchauvinism verkar de helt bortse från.

Ryska ungdomar protesterar i Moskva över att en staty över en ockupationsmakt flyttas bort från sin prominenta ställning i ett, numer, fritt land. Vad som än sägs så måste vi komma ihåg att Sovjet invaderade och ockuperade baltsstaterna under andra världskriget, de fick inte ens den föreställda skensjälvständighet som utsträcktes till de övriga satellitstaterna. Att ryssarna befriade esterna från den nazistiska ockupationen är en sanning med modifikation. För det första var ryssarna först med att ockupera baltstaterna, de nazistiska styrkorna kom inte förrän senare och skulle därmed kunna ses som en befriare av en sovjetisk ockupationsmakt. Det andra i denna sorglustiga pjäs är att historien i Ryssland skrivits om så att det verkar som att baltstaterna ville bli ockuperade och inlemmade i det sovjetiska imperiets diktatur.

De nationalchauvinistiska tendenser som vi ser prov på idag går upp ända till presidenten som nu helt sonika, enligt DN, avslutat samtliga leveranser av olja och kol till Estland, allt detta för att ett självständigt land flyttar en skulptur som förhärligar en ockupationsmakt flyttas från en framträdande plats till en mer avskild. Hade reaktionerna i Tyskland blivit densamma om exempelvis danskarna flyttat en staty som förhärligade den tyska ockupationen? Naturligtvis inte, tyskarna har vett att skämmas över den del av historien som inte direkt är trevlig. Ryssar borde ägna sig mer åt självrannsakan än att få vredesutbrott när självständiga länder gör sig av med symboler för en ockupation.

Samtidigt rapporterar nu Svenska Dagbladet att USA, och därmed NATO nu fullt ut stöder den Estniska regeringen. Bra av Bush i en tid när hans förmåga att leda landet ifrågasätts konstant, inget mer av den tidigare appeasement tekniken möjligen då Rysslands stöd i FNs säkerhetsråd knappast längre är nödvändigt efter de sanktioner som framröstats mot Iran.

EU måste snabbt och starkt markera för den ryska regeringen att deras agerande inte är acceptabelt, att den ryska polisstaten inte kan beskydda en utländsk beskickning är illa, att de likt tjuriga småbarn använder exporterade varor för att markera sin "överhöghet" är värre. Det kommer även rapporter om attacker på internet mot estniska regeringens hemsidor på internet. Allt jag kan säga till Putin och de andra, väx upp för bövelen, det finns absolut ingen som helst moralisk rätt i det som ni gör.

Nu rapporterar svd visserligen om att det existerar ett sorts gatstensparlament även bland balterna, några har kastat gatsten på den Ryska ambassaden i Stockholm, lite humoristiskt ska det sägas och visar på skillnaden i mognadsgrad, åtminstone har den ryska ambassadören fått behålla trikoloren på bilen.

Dags att EU sätter igång en samordnad kampanj för baltstaterna och visar att EU kan vara bra för något annat än protektionism och socialism.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tjuriga ungar javisst. Men det aer dom som har makten och det aer dom som har energitillgaangarna....Jag tror knappast att de bryr sig mycket om vad som aer moraliskt riktigt eller ej.

Saasom vaerlden ser ut idag, finns det knappast naagon anledning att skaemmas foerraen man har foerlorat makten, vilket foerstaas aer det som haende med Tyskland.

Och EU aer ett tandloest byraakratiskt monster som tyvaerr bara kan snacka otydligt och visa tandloesa leenden. Och som dessutom aer till stor del beroende av Rysslands energi tillgaangar.

Varfoer tror du de haaller tyst om Rysslands haerjningar i Tjetjenien?

Robin Enhorn sa...

Det där är den bästa bilden på länge! :-D

Anonym sa...

Frågan är om det finns något annat folk i europa med större avsaknad av själkritik än ryssarna. Att det verkligen handlar om folket och inte enbart ledningen bevisas av de spontana, aggressiva pöblar som tycks komma upp som svampar i jorden närhelst nationalegot får sig en törn och den varsamt odlade herrefolksmentaliteten inte accepteras till fullo av andra staters medborare. Det gäller både inom ryssland och bland restockupanterna i tidigare sovjetstater.

Vad bör då göras åt sandlådebeteendet? Jo, givetvis bör varje tendens till uppstudsig nationalchauvinism bestraffas omedelbart. Med återkallande av ambassadörer, handelsbojkott, gummikulor & tårgas, cyberattacker mot nätplatser - beroende på vilken del av den ryska nationalismen som ligger bakom kränkningen. I sammanhanget var det passande att den ryska ambassaden utsattes för stenkastning. Omoget kan tyckas, men det är på den nivån diplomatin ligger. Man för inte intellektuella resonemang med ett småbarn som ligger och sparkar och skriker i trots. Istället är det viktigt att sätta gränser och markera att beteendet inte är tillåtet.

Anonym sa...

jag är est och jag kan säga att när Ryssland ljuger so grovt frustrerar det mig att sägja det minsta. De har absolut ingen rätta att komma diktera
hur Estland styr sitt land äfter alt som de har gjort. Jag är inte so gammal att jag kommer ihog ocupationen so bra men jag vet vad min föräldrar och släktningar har berättat. De ljuger inte. Ryssland bryter alla moraler och regler, men det överaskar mig inte, de har gjort det monga gonger under historiens gong. När Ryssland ocuperade Estland brut de nämligen mot en lag att en ocuperande land for inte platsera deras folk po den ocuperade land. 25% ester avrättade eller skikades till Siberien till at i stort dö och man förde in ryssar i stället. Det fins inte ens nonting at diskutera här, det sitter nonting loss i ryssarnas huvud och man behöver inte vara särskild kunnig i ämnet at se det.

Anonym sa...

ryssarna är mindrevärdiga å bör tydligen utrotas