måndag 7 maj 2007

Sarkozy vann

Nicolas Sarkozy vann presidentvalet även om Svt Text ville döpa om honom till Victor Sarkozy, att media i Sverige investerat mycket i att Segolene skulle vinna hjälpte föga. Inte ens Margot Wallströms klavertramp med att promovera Segolene hjälpte till att ge socialisterna segern.

Nu ska det sägas att det inte är särskilt mycket som skiljer i den konkreta politiken mellan de två kandidaterna, de kommer bägge att fortsätta på den inslagna protektionistiska politiken och ingen kommer att röra 35 timmarsveckan. Frankrikes behov av reformer är delat, de flesta anser att den ekonomiska och arbetsmarknadspolitiken behöver reformeras men Frankrike går hyggligt bra anser de flesta. Att ekonomin klarar sig beror til stora delar på EUs jordbrukspolitik med massiva stöd till Frankrikes vinodlare.

Jag är något rädd för att Frankrike kommer att sluta som ett Argentina light, den protektionistiska politiken i Argentina ledde till en total kollaps för ekonomin och detsamma kan hända Frankrike om inte Sarkozy så smått börjar avvänja bönderna från bidragen. EU kommer förr eller senare att avskaffa denna snedvridning av marknaden, bara senast nu utmanade Storbrittanien denna sista heliga ko. Ett mer liberaliserat Frankrike mindre beroende av bidrag kommer att gynna hela EU, frågan är om Sarkozy har tillräckliga könskörtlar för att genomföra reformerna, senast reformer skulle till protesterade folk så pass mycket att Chirac tog tillbaka reformen, synd.

Inga kommentarer: