torsdag 31 maj 2007

En mördares försvarstal

Lugovoj gör allt nu för att skylla på andra, den presskonferens som genomfördes i Moskva av Lugovoj för att svara på britternas anklagelse att han mördade Litvinenko kan nog som bäst kallas en Soviet-style maskirovka.

Jag undrar om de faktiskt tror på att någon här i väst går på det. Det hade nog varit mycket bättre om han enbart hade sagt att han naturligtvis är oskyldig till anklagelserna men ser fram mot att försvara sig mot utlämning i den ryska domstolen. Det finns ju knappast någon som tror att han kommer att lämnas ut av Putin.

Mordet på Litvinenko är bara det senaste i den sovjetisering av politiken som Putin genomfört, dissidenter inom och utanför Ryssland fängslas eller mördas , det finns listor på journalister som sitter inlåsta eller som genom märkliga omständigheter hoppar ut genom stängda förnster helt frivilligt, att Putin genomfört en "censureringskampanj" i Ryssland förstår nog alla utom de som hoppas på att Ryssland ska stiga upp ur askan.

Ryssland håller på att måla in sig i ett hörn, helt plötsligt har ju Ryssland börjat skrika om USAs robotförsvar i Tjeckien/Polen plus att de sagt upp CFE avtalet med NATO. Nu senast kommer försvarsministern och påtalar att Ryssland visst har kärnvapenbärande robotar som visst kan ta sig igenom USAs robotförsvar. Vill Ryssarna tillbaka till kalla kriget?

Inga kommentarer: