torsdag 17 maj 2007

Reinfeldt möter Conan


Det är intressanta kommentarer som hörs från folk i allmänhet efter att Fredrik Reinfeldt besökt Schwarzenegger i Californien, folk undrar, ja eller egentligen Jinge och Mona Sahlin, varför inte Reinfeldt tog upp Guantanamo och Irakkriget med guvernören, kan det kanske bero på att Schwarzenegger är delstatsguvernör och inte sitter i den federala maktkorridoren?

Det är inte frågor som han har med att göra, visserligen kan det vara av intresse att kallprata om det men när europeiska lilleputtnationen Sverige får ett möte med ledaren för en av världens mäktigaste ekonomier så finns det smartare saker att prata om under den timme som audiens gavs. Att kritisera detta lyser med andra ord desperation samt okunnighet om USAs federala strukturer och hantering av frågor i det federala och delstatliga arbetet. Vill Sahlin och Jinge diskutera detta görs det bäst med folk som faktiskt har insyn och makt att påverka i det arbetet.

Nu ska det sägas att jag hoppas uttalandena om Guantanamo ocj Irakkonflikten grundar sig i okunskap eftersom alternativet blir att de vet om USAs federala uppbyggnad och att de förlitar sig på svenska folkets dumhet för att ta politiska poänger.

Vidare sägs det att Reinfeldt inte heller tog upp fallet Annika Östberg, nä varför ska han? Hon har de facto begått brott och blivit dömd enligt amerikansk lag, påtryckningar har gjorts tidigare men jag är knappast av den åsikten att en brottsling ska behandlas bättre, människor dog under det att Annika och hennes pojkvän begick brott. Att hon suttit längre än vad som är svensk rättspraxis är ointressant, hon sitter inte i svenskt fängelse, är inte dömd för brott i sverige och berörs alltså inte av svensk praxis.

Vad har då Reinfeldt talat om?
Jag hoppas att han diskuterat ett närmare samarbete med Californien och att Schwarzenegger faktiskt kommer till Sverige för ett besök, den dynamiska regionen i USA, en av superstaterna tillsammans med Texas och Florida, kunde vara en rejäl skjuts för svenskt näringsliv. Tyvärr överskuggades svenska statsministerns besök av två valars förirrande i SF Bay, så kan det gå och det borde också ge en fingervisning till alla svenska viktigpettrar hur sverige faktiskt bedöms utomlands, ungefär lika viktigt som san marino.

Inga kommentarer: