måndag 7 maj 2007

Våldsspiral i Irak

DN rapporterar om efterverkningarna av steningen av den 17-åriga flicka som gifte sig med "fel" man. Nu har 23 män från regionen avrättats av, förmodligen, släktingar och vänner till änkemannen, denna våldsspiral kommer bara att växa.

Problemet är den hederskultur som frodas i dessa områden, ska det överhuvudtaget gå att stoppa detta så måste regeringarna i respektive område gripa in och åtala de som utförde mordet. Det har redan nu gått utom all kontroll.

Att dessutom uniformerad polis syns på den film där steningen av 17-åringen inträffar är allvarligt, det ger nämligen en legitimitet till handlingen. Dessa poliser bör avskedas och åtalas för att visa att detta inte kan tolereras överhuvudtaget.

9 kommentarer:

Anonym sa...

hej! antingen ljuger Dn eller såhar de fått fel informaion. 17-årige kvinnan blev muslim och sökte skydd hos polisen. efter att hon övernattat hos polisen kastade de ut henne. yazidiya(djävuldyrkarna) väntade på henne, de hade informerats om hennes fall utav myndigheten. detta är anledningen varför hon blev stenad. hon blev stenad för att hon konverterade till Islam och bytte sin fars och släktingarnas religion, inte att hon ville gifte sig med en muslim. När Dn skriver sådant kan man tro att det är irakisk version utav Romeo och Juliet.

Anonym sa...

Spelar väl ingen roll, vad är det för follkkk !!!!!!!!!!!!!!!1

Anonym sa...

Men oj vad du vet mycket om politik och hur man bäst löser situationen i Irak. Åk ner dit du och försök implementera dina lösningar i verkligheten. Går bra att sitta här på säker plats i Sverige och låtsas sitta inne med lösningar. Lycka till!

Camilla Öngörur sa...

Jag tror att flickan har blviit offer för andra intressen för att skapa osäkerhet i den annars relativt lugna delev an norra Irak (irakiska kurdistan). Det finns så många som inte klarar av att de folk som bor inom dessa gränser inte börjar slakta varandra så som det sker runtom i Irak. Det är fruktansvärd det som hänt men som sagt jag tror personligen att frågan handlar mer om att uppröra känslor som driver folk till att utföra terrorhandlingar. Det skulle inte förvåna mig om det är samma reggissör som ligger bakom steningen av flickan som de som sköt så många människor till döds.
Camilla Ö

Anonym sa...

Det är också viktigt att vara medveten om att jämställdhet i en region som präglas av osäkerhet och krig. Det är anarki som råder där. Kvinnan bär tyvärr samhällets börda genom att vara offer för de förtryckta männens frustation.

Jonas Wiberg sa...

Anonym nummer tre, du måste vara svensk. Ingen annan kan i en mening andas lika delar förakt och okunskap.

Visst vet jag mycket om politik, exempelvis vet jag att lagar är bra mycket bättre än tribalism, särskilt när tribalismen går ut på att ett kön avgör människovärdet.

Till anonym nummer två kan jag säga att nej det spelar ingen roll vilket folk det är men nu är tribalismen särskilt stark i Irak.

anonym ett, att kalla dem djävulsdyrkare är fel, bara för att deras gudom är en annan religions djävul innebär inte att de objektivt är djävulsdyrkare (alltså onda).

Camilla, det spelar ingen roll om det är osäkerhet i andra delar, detta är ett utfall av tribalism och ett fullständigt normalt och accepterat beteende hos klanerna. Enligt deras moral är det rätt, enligt våran fel sen kan vi ha en filosofisk diskussion om vem av oss som har mer rätt men skyll inte händelsen på något annat än klankulturen i området.

Sista Anonym, samma gäller för dig som för Camilla, det gynnar ingen att vara apologet och skylla på omständigheter. Detta har hänt och händer i normalfallet, den enda skillnaden nu är att det blev filmat och utlagt på internet.

Anonym sa...

Hej Jonas!
Vistt det finns vissa värden som ingen får kränka och det gäller rätten till liv. Men hur många människor mister livet i irak dagligen, tror du verkligen att man kan lyfta händelsen ur sitt sammanhang?

som kvinna lider jag med den kvinna som har blivit offer för okunskap och små människors strävan efter makt. Samtidigt som det är dessa människor som används som verktyg för intressenter som vill skapa konflikter i regionen för egen vinst. Det jag försöker belysa är att problemet är mer komplext än som det framställs.

Det är också viktigt att känna till yezidier som sekt är en föraktad och ytterst mobbad grupp i mellanöstern. I Irakiska kurdistan (norra irak)lever flertal olika religioner och etniska minoriteter utan att det hittills har varit några svåra motsättningar och det är detta man vill komma åt med en sådan handling. Att öka skillnaderna mellan de olika grupperna och skapa en vi och de (muslimer kontra resten). Nu användes en oskyldig tjej för att uppnå ändamålet. som sagt det handlar inte om att hitta ursäkter för någons beteende utan att se frågan i ett större perspektiv.
Camilla,

Jonas Wiberg sa...

Camilla, din tes går ut på att kvinnan som blev stenad var ett verktyg för att öka spänningar mellan grupper om jag förstått dig rätt. Det som hände har hänt förut, det är alltså ett normalt accepterat beteenden i den kultur som råder i regionen, därom behöver vi knappast tvista.

Du anför alltså att vi ska urskulda denna händelse därför att du antar att det blåsts upp? Jag tycker att det tyder på människoförakt.

Huruvida yazdier är en avskydd grupp eller inte anser jag är irrelevant, det är händelsen som jag kritiserar. Du försöker på något sätt att ursäkta händelsen genom att marginalisera den med hjälp av våldet i Irak, det kallas att är att relativisera händelsen. Vi måste se det i det sammanhang som det genomfördes, att inte kritisera detta beteende är att acceptera det.

Skulle du inte disciplinera ditt barn om det snattade med argumentet att det finns tjuvar i samhället som stjäl mer?

Där har du just relativiseringen av händelsen som du gör dig skyldig till.

Anonym sa...

Jonas Wiberg skriver bra. Jag har vid det här laget slutat förvåna mig över naiva människor som inte kan ta in det faktum att vissa kulturer faktiskt är sämre än andra dvs kulturrelativisterna som Hirsi Ali med rätta kritiserar så kraftigt.

De försöker hitta bakgrunder till varför vissa saker sker. Helst av allt ska det leda till Bush och USA. Om den förklaringen blir lite för halsbrytande så får det bli andra politiska intressen. Det kan ALDRIG vara kultur, sedvänjor, tradition eller religion.