tisdag 8 maj 2007

Sarkozy igen

Den nye Franska presidenten har redan nu satt igång med sin protektionistiska politik. Vis av tidigare konfrontationer och bunden av medlemsskapet i EU vet Sarkozy att han inte kan isolera Frankrike mer utan väljer istället att politisera och stänga EU från omvärlden.

Sarkozys vision av ett mer styrt EU följer riktigt i spåren på den Franska socialismens dikotomi att allt som inte styrs av politiker är dåligt, de måste kunna ha kontroll över den fria marknaden för att kunna begränsa den annars kanske de är tvingade att faktiskt ändra på sig. Detta visas tydligt i Sarkozys uttalande som rapporteras i dagens SVD.

Uttalande om att EU ska behålla och kanske till och med utöka CAP (jordbrukspolitiken) samt politisera idag självständiga institutioner som Europeiska centralbanken är tydliga signaler om att Sarkozy anser att den fria marknaden och individens rättigheter bör stå tillbaka för den politiserade sociala ingenjörskonsten. Frankrike och EU behöver reformer det står klart, men de reformerna bör vara inriktade på att öka individens rättigheter samt minska politikers nyckfulla inflytande på våra liv. Den direkt skadliga jordbrukspolitiken måste bort och den inre marknaden öppnas för alla som vill sälja varor.

Den antikapitalism och antiliberlisering som Frankrike står för får aldrig vinna mark i EU, det skulle vara oerhört skadligt i längden och definitivt befästa USA och Kinas ledning som världens största marknader, Europa skulle bli fattigt och till sist kollapsa ner till de nationsstater som det en gång byggdes av men i detta nu mycket mer nationalistiska.

Inga kommentarer: