fredag 4 maj 2007

Framgång för USA

Den konferens som nu sker i Sharm el-sheik är ett genombrott för stabiliseringsarbetet i Irak, nu kan det finnas en reell chans till fred. USA har förhandlat med sina "fiender" Syrien och Iran för att nå detta mål, besluten som togs på mötet är i sig viktiga men det absolut viktigaste är att den Irakiska regeringen nu mer eller mindre erkänts av sina grannar.

Märkligt nog är det ovanligt tyst om detta i svenska medier, kanske att de positiva rapporterna från denna konferens inte stämmer överens med den bild av Irak som media vill ge svenskarna, tack och lov har vi den andra socialistiska bastionen i Europa, BBC, rapporter från mötet. Jag förväntar mig hårda ord idag då den andra dagen ska handla om säkerhet i Irak, det absolut viktigaste beslutet som kan komma är att Syrien och Iran tvingas skriva på avtalet om Iraks säkerhet. Det kanske finns ett litet ljus i slutet av tunneln i alla fall efter alla år av hopplöshet och meningslös död.

Irak skulle kunna ha en riktigt ljus framtid, de har oljereserver, kultur och historia, jag kan tänka mig att ett stabilt Irak kan bli lika rikt som exempelvis Kuwait om de får chansen att stabiliseras och kan kasta ut de religiösa fundamentalisterna. Som vi alla vet så är ett lands stabilitet direkt proportionerlig med mängden medelklass. Jag hoppas på att vi får se ett framgångsrikt Irak med en stabil ekonomi inom fem år och när det kommer så ska jag boka en biljett för att se museerna och städerna Ur och Babylon, tänka att gå runt i Conaxa och tänka sig den 1000-mila marsch de Grekiska styrkorna gjorde för att komma hem.

Inga kommentarer: