måndag 14 maj 2007

Italiens korporativism


Nu ska den Italienska center-vänster regeringen förbjuda vissa människor i samhället att inneha politiska positioner. Ett förslag att förbjuda en viss grupp i samhället att få jobb i det allmännas tjänst brukar kallas för diskriminering men det är tydligen helt OK att diskriminera människor för vad de har på banken.

Förslaget är ett utslag av socialismens inneboende avundsjuka och ett symptom på den märkliga världsbild som vänstern besitter. Skulle en annan regering föreslå att folk som har koranen hemma inte ska få inneha offentliga uppdrag skulle samtliga gå i taket men på något sätt är det alltså mer OK att diskriminera folk som tjänar pengar.

Den verkliga kärnfrågan här är inte hur mycket pengar du har på banken, att du kan vara en altruistisk filantrop trots innehav av miljarder dollar visar inte minst Bill Gates med sin nya stiftelse, problemet i Italien beror mer på den läggning mot korporativism som finns samt de intressekonflikter som uppstod under Silvio Berlusconi. En stat skall inte äga media, eftersom media blir informationskanalen till medborgarna. Media måste vara fri från all påverkan och kunna kritisera staten lika mycket som den hyllar landet. Svenska modellen med en statlig television har visat sig otroligt misslyckad, efter att kabeltv och satellitmottagare blev godkända i Sverige, trots Margareta Winbergs och Olof Palmes försök att förbjuda detta i lag, så har socialdemokraterna fått det mycket svårare att behålla oinskräknt makt.

En fri press är en hörnsten för en frisk demokrati, i Italiens fall tycker jag att modellen hellre skulle varit att en person i offentlig tjänst måste avgå från alla privata och samtliga utom ett offentligt uppdrag samt sälja av innehav i privata bolag där det kan tänkas föreligga intressekonflikt med den politiska tjänsten. Exempelvis ska inte en kulturminister äga ett teatersällskap eller vara involverad i en opera på annat sätt än periodvis köpa biljetter.

Inga kommentarer: