måndag 30 april 2007

Lobotomeringar och bekvämlighet


Svenska Dagbladet skriver idag om hur lobotomering gjordes under många år på patienter inskrivna på mentalsjukhusen trots stora risker för dödsfall. Inte förrän efter att en läkare slagit larm började en debatt att föras om det var riktigt att genomföra dessa lobotomeringar.

Vad som är extra allvarligt i sammanhanget är att två av staten utsedda verk inte slog larm om missförhållandena, ett annars vanligt argument mot en privat sjukvård är att de profitdrivande sjukhusen behöver övervakas men vi har sett otaliga exempel genom tiderna vad riskerna är med statliga sjukhus.

Statliga bolag har inget individuellt ansvar, de drivs av staten och övervakas av staten, det finns inget som helst tvång från någonstans att faktiskt fundera över annat än statliga påbud. Både socialstyrelsen och medicinalverket visste att lobotomeringar kunde leda till döden i vissa fall men agerade inte alls. Vi kan även se att det statliga bolaget i de flesta (alla?) fall lobotomerade av bekvämlighet då patienterna blev mycket lättare att övervaka. Gökboet någon?

Inga kommentarer: