fredag 20 april 2007

Vänstern: -Globalisering är bra, eller inte bara dålig


Globaliseringen har länge varit en vagel i ögat på vänstern, primärt därför att den enligt dem leder till en utsugning av fattiga människor. Att undersökning efter undersökning visar på det exakt motsatta bortser dessa demagoger ifrån eftersom det verkliga problemet är att globaliseringen minskar vänsterns makt över människorna. Till sist har nu äntligen DN Kultur, denna vänsterbastion på en annars liberal tidning nu erkänt att globaliseringen inte bara är av ondo, grattis vänstern! Kanske att vi nu kan se på ett riktigt närmande till globaliseringen och ett erkännande att det ensidigt bästa sättet att utrota fattigdomen och misären i fattiga länder är globaliseringen. Vi har sett gång på gång att statliga storvulna projekt har misslyckats i tredje världen, vi ser att de västerländska kapitalistiska företagen går in i fattiga länder och höjer levnadsstandard för fattiga, det är knappast en tillfällighet att exempelvis Thailand förbjuder/försvårar för multinationella företag att verka i landet, detta skulle leda till en uppgång i löner och levnadsstandard för den stora thailändska befolkningen.
Det är inte heller en tillfällighet att EU har stora tullar för produkter som tillverkas i utlandet, vill vänstern verkligen vara solidarisk med de fattiga så ska de genast verka för en ökande globalisering och ett avskaffande av samtliga handelshinder i världen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nu handlar ju iofs artiklarna inte om någon ekonomisk globalisering eller om vänstern utan vad som händer med kulturer i en globaliserad värld (alltså att bara för att alla dricker coca-cola betyder det inte att lokala identiteter försvinner). Men du kanske fick ut ditt budskap ändå, vad det nu var...

Jonas Wiberg sa...

Det är en ironisering över vänsterns ologiska negativa inställning till globaliseringen, mest beror inställningen på att den inte sker på vänsterns villkor utan på människornas villkor. En kraft som vänstern inte har kontroll på, det måste vara dåligt, att den dessutom gör livet bättre baserat på kapitalism gör att det blir etter värre, men att du missade ironin är smärtsamt uppenbart.