torsdag 26 april 2007

Läkare med narkotika


På senare tid har det varit ett par artiklar i dagens nyheter angående läkare som förskriver narkotiska preparat till missbrukare. Jag tycker ett par saker angående detta, den första motsättningen blir att socialstyrelsen påstår att detta kostar samhället 150 miljoner kronor om året, men jag skulle påstå att denna utskrivning faktiskt gynnar samhället, missbrukarna kan gå till en läkare och få narkotika istället för att gå till en langare och gynna den organiserade brottsligheten. Den andra fördelen är att de narkotiska preparaten är billigare då de subventioneras så vi slipper en del brottslighet utförda av narkomaner som behöver pengar till knark. Denna subvention kan alltså ses som en försäkring som vi alla betalar för att få ner lägenhetsinbrott och dylikt.


Nu ska vi visserligen titta på problemet som är att läkare skriver ut läkemedel till personer som kan skada sig själva men det är knappast ett argument. Den person som DN skriver om som tog 600 tabletter stesolid kan knappast läkaren stå till ansvar för, en person som vill begå självmord gör detta oavsett, vi kan till och med se det som barmhärtigt att han hade tabletter hemma och slapp göra något som hade skadat honom och andra betydligt mer som exempelvis kasta sig framför ett tunnelbanetåg.


Min åsikt är att narkotika bör släppas fritt, detta "krig" mot narkotika är enbart skadligt för staten, problemet i sverige är att vi har starkt subventionerad läkarvård, det blir alltså nästan omöjligt för oss att låta medborgarna göra vad de vill eftersom kostnaderna alldeles säkert skulle stiga. Jag anser dock att en legalisering skulle vara mycket mer samhällsnyttigt än det förbud som finns idag, vi skulle se en stor minskning av inbrott och personrån utförda av narkomaner, den organiserade brottsligheten skulle gå miste om en stor inkomstkälla, jag kan faktiskt inte hitta ett enda övertygande exempel på varför narkotika ska vara förbjudet, om du har ett bra exempel så får ni gärna tala om detta för mig men tänk på att motivera varför alkohol och tobak ska fortsätta vara lagligt då dessa droger är oerhört mycket mer samhällskadliga än narkotika.

Inga kommentarer: