lördag 28 april 2007

Den symboliska statyn


Svenska Dagbladets rapporter från Tallinn med de kravaller som nu pågår där över en staty som det sägs har gått in på sitt andra dygn. Naturligtvis rör det inte så mycket en staty över revolutionens hjältar så mycket som hur den ryska minoriteten behandlas i Estland, och hela baltikum idag.
Jag kan förstå varför balterna har marginaliserat ryssarna som flyttade in, det rör sig egentligen om en ockupationsmakts folk men det är inte ett tillräckligt skäl att behandla ryssarna som andra handens medborgare.

De ryssar som idag bor i Estland har i en del fall tvångsförflyttats och i andra fall flyttat för att vara nära armébaser osv. Lösningen av situationen är förstås att den Estniska regeringen ger fullvärdiga medborgarrättigheter till ryssarna i Estland och avskaffar alla lagstadgade "svårigheter" för dem, det andra är att ryssarna måste acceptera att Estland idag är ett självständigt land. De nationalistkänslor som Putin piskat upp är bränsle för de kravaller som inatt plågar Tallinn, en dröm om ett återupprättande av rysk överhöghet i baltikum , självklart vill den ryska befolkningen få tillbaka sina privilegier.

De i Ryssland som demonstrerar bland annat utanför Estninska ambassaden bör ta sig en ordentlig funderare på vad det är de demonstrera mot, en staty i ett suveränt land har flyttats kanske dags att göra en verklighetskoll. Den Putinska nationalchauvinismen, som han själv underblåser bättre än självaste Shirinovskij, har lett till dessa märkliga utfall av försök till inblanding i "interna angelägenheter" som exempelvis Tjetjenien kallas.

Till sist vill jag bara påpeka ett faktafel i artikeln, ryssarna ockuperade baltikum först, sen kom nationalsocialisterna i den stora östoffensiven efter förkastandet av Molotov-Ribbentrop pakten då Baltikum (inklusive Finland) gavs till Sovjet, för att till sist ersättas av ryssar igen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Litauer marginaliserade inte ryssar: Arbetarpartiet i Litauen bildades av en naturaliserat ryss som blev den rikaste mannen i Litauen tack vare gassmuggling och ndra fina affärer. Tanken med Arbetarpartiet var förresten att ta makten och sno bistånd från EU. När allt avslöjades, stack nylitauern till Moskva och bad om asyl pga "politisk hämnd". Visst är det bättre än att marodera butiker...

Anonym sa...

Enn annan historia om "marginaliserade ryssar": en president i Litauen fälldes av riksrätt för att illegalt naturaliserat en ryss som påstods ha kopplingar till KGB och råkade vara den största sponsor för hans valkampanj. Strax efter att ha blivit utvisad från Litauen, så blev ryssen VD för SPARK militära industrier i St Petersburg... Det hanlar helt och hållet om kontroll: om man inte kan slå högt, slår man lågt. Pöbeln kan ju lätt tändas med nationalistiskt propaganda genom satellit- eller kabel-TV...