onsdag 25 april 2007

Byggnads fläckar ner facket ytterligare


Nu har byggnads fått bakläxa igen, eller bara kanske, det kan bli så att Datainspektionen backar från sina egna regler i ljuset av en stor LO organisation då hoppas jag att Littorin reagerar.
Ända sedan Byggnads fick fel i Europadomstolen har de agerat som små sura barn, dessa granskningsavgifter som tas ut av samtliga inom byggsvängen är rent horribla, att de till stor del betalar för stora löner och vidlyftigt leverne borde stå alldeles klart för samtliga inblandade. Principbeslutet i Europadomstolen sa att ingen arbetare som inte var organiserad i Byggnads skulle betala denna granskningsavgift då den bryter mot den negativa föreningsrätten, när beslutet kom grinade Byggnads illa och såg all gåslever, porrbesök och champagne försvinna ut genom fönstret. Domstolen kritiserade främst den dåliga transparens som fanns om hur avgifterna spenderades, det var sagt att dessa avgifter enbart ska gå till att granska branschen och förhindra svartjobb men uttalanden tidigare visar att pengarna gärna går till annat.

Det nya avtalet är groteskt i flera avseenden men de som mest sticker i ögonen borde vara det storebroskomplex som byggnads tvingat in, att övervaka samtliga byggjobbare i branschen och begära in personnummer samt lön måste helt enkelt strida mot PUL, ett glasklarare brott har jag knappast sett men DI lär akta sig lite för de politiska utbrott från S och LO som lär komma när beslutet kommer. Naturligtvis kan DI helt plötsligt tänka sig att bli flexibla i just denna fråga vilket kommer att allvarligt skada deras förtroende som undersökande verk. Att byggnads även fått med att samtliga förhandlingar ska ske med dem är lyckat för både arbetsgivare och fackförbund men tyvärr inte för arbetstagarna, en framåt person ska få kunna förhandla om sin lön om han vill, vad är det för diktatur vi lever i om inte arbetarna kan välja om de vill att facket ska bedriva verksamhet i deras namn eller inte.

Tilly måste avgå om detta avtal nu döms ut av DI och jag kommer knappast gråta när denna bastion av kriminell verksamhet sakta vittrar sönder. Facken måste i grunden reformeras i sverige, de har blivit en plats för den nya adeln som knappast bryr sig om dem som de ska bry sig om, snart kanske vi ser en Unionfacts i sverige också och då har det blivit försent att återställa fackens förtroende.

Inga kommentarer: