onsdag 25 april 2007

Jamen han ser ju ut som en...


Tjeckien har nu bestämt att utvisa den svenska medborgare som står anklagad för terroristbrott i USA. Vi kan alla ha åsikter om detta men i det stora hela så är Tjeckien bakbundna av det avtal som slutits mellan länderna, USA begär en person utvisad och efter prövning anser Tjeckien att han kan bli det. Vilken del av bevisföringen som Tjeckerna fått ta del av är okänt men uppenbarligen har USA visat tillräckligt.

Tjeckien har inte heller något ansvar för den svenska medborgaren och svenska regeringen ska egentligen inte heller i någon större utsträckning lägga sig i ett demokratiskt lands rättsprocess, särskilt inte när landet i fråga är en EU-broder. Det som kan oroa är att Oussama inte direkt kommer att behandlas korrekt, USA under Bush har gått från att vara en liberal bastion till ett neokonservativt USA styrt av kristna med samma skräckpropaganda som vi ser i andra religioner. Nu finns det fortfarande ett visst mått av säkerhetsventiler i USA men jag litar inte längre på dem och Bush har lyckats att få oss liberaler i en position där allt han gör måste kritiseras.

Förhoppningsvis kommer Oussama att få en rättvis prövning men tyvärr måste jag säga så har mitt förtroende för detta rejält naggats i kanten av kongressen och presidentens beslut under den senaste 6 årsperioden,
Nästa president måste göra upp med denna svarta fläck i USAs liberala historia som Bush regeringen har utgjort, PATRIOT Act måste bort, Homeland security reformeras och Camp X-ray avvecklas. Vad gäller Irakkriget så sitter USA tyvärr fast där och jag anser att det vore oansvarigt att dra sig ur i nuläget.

Inga kommentarer: