onsdag 25 april 2007

Jorden anropar


En ny planet har hittats i vår egen bakgård, detta är oerhörda nyheter, den nya planeten roterar kring en röd stjärna och anses ligga i det "bälte av liv" som finns runt alla stjärnor. Forskarna anser det troligt att om det existerar vatten på planeten så är det i flytande form men jag är tveksam till om den nu funna planeten verkligen kan innehålla liv.

Stjärnan som den roterar runt är en röd dvärg och det komplicerar saker ganska mycket. Planeter som roterar runt röda stjärnor är allt som oftast låsta av tidvattenkrafter, detta innebär att samma sida är vänd mot solen och ger en väldigt varm sida och en kall sida, visserligen anser vissa teoretiker att om det finns vatten kan detta leda till en värmeväxling samt en tjock atmosfär kan hjälpa men det är fortfarande otroligt att liv utvecklas på en sådan planet.

Det andra problemet är att röda dvärgar tenderar att ha solfläckar som leder till kalla långa perioder och våldsamma eruptioner som friterar planeter, detta underlättar knappast utvecklingen av liv, men vi kan alla hoppas.

Vad tror ni påven säger om vi hittar liv i universum, de lär knappast se ut som vi så Katolikerna måste klassa dem som djur då, likt de gjorde med sydamerikas indianer, vi ska ju alla se ut som Gud och då klarar vi inte av ickehominida varelser klassade som människor.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mig veterligen blev latinamerikanerna klassade som människor när de studerats, till kolonialisternas förtret...

Jonas Wiberg sa...

Du tänker nog på Sublimis Deus skriven av påve Paul III, men denna bulla fördömde inte företeelsen slaveri som kyrkan indirekt stödde i flera hundra år efter detta. Kyrkomötet som hölls angående mänskligheten hos indianer klassificerade dem som djur, antagligen hade kolonisatörernas lobbyverksamhet fungerat. Det som slutligen fick död på slaveriet var faktiskt kapitalismen, det är en intressant iaktagelse.