tisdag 24 april 2007

S ändrar skolpolitiken


Mona Sahlin säger enligt Svd att S måste ändra sin skolpolitik, detta är naturligtvis goda nyheter och Sahlin har därmed till sist medgett att den socialdemokratiska skolpolitiken varit en katastrof.

Mycket av fokus läggs på skolan, på elever och införande av skoluppfostran, jag ser knappast att S kommer att ändra den punkten som FP infört. Tyvärr är FP inte direkt den liberala ledstjärna som de anger sig för att vara. Istället för att börja ställa krav på skolorna att de ska ta upp föräldrarnas misslyckade uppfostran anser jag att vi måste börja i andra änden. Det handlar om att ge lärare den utbildning som behövs, som det är idag är kunskapsnivån på de lärare som går ut katastrofalt dålig, jag bävar inför vad som kommer att hända om en tio år med de som går ut skolan.

Vill en borgerlig allians ändra på detta så måste fokus läggas på utbildningen av lärare i första hand, lärarhögskolan måste sluta vara det socialistiska indoktrineringsexempel som det tidigare varit och bli ett objektivt lärosäte med stringenta krav på kunskap hos lärarkandidaterna. Vi har idag lärare som skriver talspråk, som inte har kunskap i ämnen de undervisar i på grund av att vi helt enkelt släppt på de krav som ställs i utbildningen. Till och med FP har gått på myten att så länge någon har ett papper som säger att de gått igenom en pedagogutbildning så är de kvalificerade lärare, Bah humbug säger jag. De oauktoriserade lärare som idag lär ut har ibland gått långa utbildningar, de har jobbat i verkligheten och är i många fall bättre kvalificerade, ge dem en enveckas pedagogikutbildning om det nu ska vara så viktigt.

Den sista biten som måste förändras är att ge alla barn en mäjlighet till att utvecklas i sin egen takt, minska skolklasserna och inför program för de som behöver extra stöd och de som behöver svårare uppgifter, det är skolans skyldighet att hjälpa båda grupper att utvecklas. Innan större krav ställs på elever bör vi ge dem chansen att faktiskt utvecklas, vi måste ge dem en trygg miljö som kan tillgodose både extra begåvade och underbegåvade, vi måste ge dem lärare som klarar av att lära ut och vi måste tillåta fri konkurrens inom skolan.

En uppmuntrande ändring som S verkar ha är att friskolefrågan släpps, skönt det att S till sist insett att friskolan gynnat både den kommunala skolan och framförallt eleverna. Dogmatiska inställningar leder aldrig till något bra, kanske att Sahlin nu inför de nya socialdemokraterna med en liberalisering av politiken.

2 kommentarer:

Anne-Marie Ekström sa...

Det du säger om fp:s skolpolitik är inte riktigt sant. I dagarna gick skolministern ut och presenterade en satsning på lärare på 3,6 miljarder för vidareutbildning och utveckling. Även vidareutbildning av obehöriga lärare så att de blir behöriga. Mer kan du läsa under denna länk.
http://www.regeringen.se/sb/d/8544/a/80855 eller här http://www.folkpartiet.se/FPTemplates/ImportantArea____20462.aspx

Att ge alla barn det stöd de behöver och lugn och ro i klassrummen är ju också det fp står för. Jag förstår inte varför du hävdar motsatsen.

Jonas Wiberg sa...

Intressant och roligt att en politiker kommenterar ett inlägg här. Vad gäller skolpolitiken från FPs sida så är jag knappast imponerad, att införa betyg tidigare och även i uppfostran löser knappast några av de problem som skolan dras med. Att detta är ändringar som behövs säger jag inte men det är knappast i den ändan som vi ska lösa problemen. Det absolut största problemet i skolan idag är faktiskt lärarna. Jag har mycket nära släktingar som jobbar på lärarhögskolan och jag kan berätta att FP står inte högt i kurs där, skulle tro att skolministern precis höjer sig över S i förtroende och handlingskraft i lunchrummen.
Samtliga är i stort överens om att det stora problemet i skolan idag är beroende på Socialisternas skolpolitik men ska FP få förtroende från lärarhögskolan bör kraven i första hand komma där och inte på eleverna i grundskolan. Eleverna är symptomen på rötan i skolan, inte sjukdomen, sjukdomen sitter i läroplanerna och budgeten.

FP hävdar att de står för än det ena än det andra men handlandet stämmer inte överens med talen. Angående de obehöriga lärarna så tycker jag att FP bör lägga ner denna hetsjakt på dem, efter att ha träffat utexade lärare kan jag säga att den av S utformade låt gå attityden har totalt förstört de behöriga lärarna, kanske att vi behöver fler obehöriga lärare, vad sägs om att bjuda in pensionärer som arbetat hela sina liv att arbeta som lärare? Det skulle få in den extra dimension som vi behöver i skolan.