måndag 23 april 2007

Veckans tanke


USA är ytterligheternas land som vi i de flesta fall vet, denna vecka tänkte jag belysa det faktum att evolution inte ses som den självklarhet i USA som det faktiskt görs i resterande västvärlden.
Attackerna på evolutionen har varit mycket hårda och bibelförespråkare har rönt framgångar i samhällen primärt i bibelbältet. Vi kan alla ställa oss frågande till detta i Europa, särskilt sverige har blivit ett mycket sekulariserat samhälle som mer eller mindre har övergett samtliga skapelsemyter och hänger sig numer till vetenskapliga beskrivningar av jordens härkomst.

Något som vi bör tänka på är att inte nu upphöja vetenskapen till religion, den styrka som vetenskapen idag besitter är att ingen talar om absoluta sanningar, hypoteser ändras och detaljer kan ibland omkullkasta hela teoribyggen. Vi ser idag en sorts tillbedjan till vetenskapen som en ofelbar sanning, detta är antagligen vetenskapens förespråkares största svaghet när de debatterar med religiösa knäppskallar som på allvar hävdar att Gud skapade jorden för 5000 år sedan. Det första som måste accepteras är att vetenskapen ifrågasätter sig själv, att det inte finns några absoluta sanningar och att religion i motsats inte tillåter den fria diskussion som existerar inom vetenskapen, detta leder ibland till helt märkliga resonemang som detta av Ken Ham.

En artikel på Yahoo är ett bra bevis för övrigt att evolutionen fungerar och mår bra, en undersökning visade att 63% av Gen next trodde på evolutionen som teori, medan deras föräldrar är mer öppna till kreationismen, evolution works!

Inga kommentarer: