fredag 27 april 2007

En bra anledning


Det finns en bra anledning till utförsäljningen av de statliga bolagen, det finns egentligen bara en enda anledning. Staten ska inte äga företag, det finns inte en enda anledning till att staten ska äga företag inte bara för att det totalt förstör marknaden för konsumenter eftersom statliga bolag antingen agerar på en monopolmarknad med inget alternativ till tjänst eller produkt för konsumenten (likt apoteket) eller att företaget förlitar sig till statliga pengar för att kunna gå med förluster.

Finns det inget ansvar för ägare alternativt ingen konkurrenssituation kommer alltid i slutändan konsumenten att bli lidande, i fråga om monopolsituation så får vi betala flera gånger om dels i undermåliga tjänster eller produkter samt för en ineffektiv organisation för att leverera eller tillverka produkt/tjänst.

När det pratas om att det är nödvändigt för staten att äga bolag vet den personen inte vad den pratar om. Staten är alltid ineffektiv på att driva företag oavsett om syftet kallas nationella skäl eller strategiska skäl.

Inga kommentarer: