fredag 27 april 2007

Putin drar sig ur CFE


SvD rapporterar att Putin nu dragit sig ur CFE avtalet, egentligen ingen större överaskning eftersom NATO inte ens ratificerat avtalet än. Det som kan vara mer störande är att Putin använder robotförsvaret som ska sättas upp i Tjeckien och Polen som ett svepskäl för att bibehålla den ryska intressesfären i de före detta centralasiatiska sovjetstaterna.

I kombination med Kina och Shanghaigruppen kommer dessa stater att bli intressanta och strategiskt viktiga dominobrickor i det maktspel som Putin nu spelar. Främst rör det sig om en inrikespolitisk strategi, de nationella strömningarna i landet spelar Putin i händerna på samma sätt som Bush använder terrorhotet för att begränsa demokratin och de individbaserade rättigheterna.
Vad som nu kommer att hända får vi se, tyvärr antar jag att de europeiska staterna, eller som Bush benämnde det "old Europe" kommer att böja sig för den ryska nationalismen. Bushregeringen har hittills varit rätt tysta mot den stigande ryska retoriken då de varit beroende av både Ryssland och Kina i sin Iran politik, kanske att vi får se en mindre kursändring från Washington då terrorhotet ser ut att ha spelat ut sin roll som sammansvetsande kontrahentidé. USA har inte velat gå på en direkt konfrontation med Putin och det vet Kreml om, därav den höga svansföringen, vid detta laget så har inte USA mycket alternativ mer än att börja sätta mot Rysslands utvidgning av sin intressesfär. Kanske utöka sin militära närvaro vid de armébaser som finns i f.d Sovjetrepubliker eller tvinga EU att acceptera Moldavien och Ukraina som ansökande länder till EU.

Om det senare händer lär både Ryssland och Turkiet slå bakut.

Inga kommentarer: