lördag 28 april 2007

Stackars biskoparna


Nu har de inte längre råd att hålla sig med egna biblar utan de får helt sonika boka in sig på hotell som har kvar biblarna i nattduksbordet så de får ett exemplar.

Jag ser det knappast som ett överraskande steg att biblarna tas bort, de kan knappast användas som det är och bor du på ett hotell finns det annat att göra än att läsa bibeln även om jag rekommenderar alla att en gång i livet läsa åtminstone gamla testamentet.

Det sekulariserade Sverige borde se bibeln och kristendomen som ett kulturarv och möjligtvis ett spirituellt budskap men religionen har spelat ut sin roll som dominerande världsbild, eller borde ha. I USA kommer det att ta kanske en till generation innan den fundamentalistiska religionen börjar att ebba ut, mellanösterns sekularisering kommer att ta längre tid men den fundamentalism som nu har islam i ett järngrepp av inhumanism och despotism kommer förr eller senare att försvinna, vissa tecken ser vi idag. Tyvärr så inverkade den amerikanska invasionen av Irak menligt på den sekulariseringsprocess som vi liberaler hoppas på.

Fundamentalistiska kollektiva ideologier i vilken form den än uppstår är inte förenliga med de grundläggande individbaserade rättigheter som Europa håller så högt.

Inga kommentarer: