fredag 15 juni 2007

Konservativ liberalism

Nu avgår Lejonkungen och ska ersättas, Folkpartiets valberedning har föreslagit att Björklund, den gamle skolläraren, ska bli ny partiledare för socialliberalerna.

Ska vi nu få se en nydanande konservativ liberalism? Är detta det sista dödsrycket för de gamla socialliberalerna som en gång började sin bana inom fp? Jag kan alltid hoppas, socialliberal är en självmotsägelse, du kan inte vara för individens rättigheter genom att tvinga folk att vara liberala i samhället.

Vad kan detta betyda för folkpartiet i stort, vilken falang kommer att ta över? Det är många frågor som nu måste surra i huvudet på alla väljarna, kanske kommer Nyamko/Rojas att få mer att säga till om under en Björklundsk "ministär"?

Jag hoppas iofs fortfarande på att Folkpartiet vägrar att följa valberedningens förslag och helt på egen hand väljer Birgitta Olsson, det skulle vara roligt och framåt samt att vi desillusionerade äkta liberaler behöver en ny "chefsideolog" efter det att Fredrik Federley sålt sig själv i FRA omröstningen, tydligen var makten viktigare än principerna.

1 kommentar:

bernt sa...

Varför skulle man inte kunna tvinga någon att vara liberal? I själva verket så går gränsen för friheten, enligt liberalismen, där den börjar inkräkta på andras frihet. Så för att värna om friheten innebär att strida för att människor håller dessa gränser och i övrigt lämna frihet. Därigenom tvingar man människor att vara liberaler. Att vara liberal betyder inte att låta människor vara fria att förstöra frihetens grundvalar. Att liberalismen blir en ideologi med ett bestämt innehåll är en utveckling av en underbar grundtanke. Och ja, jag är också en "gammal skollärare"
Bernt Johansson