måndag 18 juni 2007

Att äga sin bostad

Det är faktiskt en ganska trevlig utveckling som händer nu i Stockholm, efter att den orättfärdiga stopplagen tagits bort är det nu fritt fram att bilda bostadsrätter för de flesta.

Jag tycker att detta är en positiv utveckling som kommer att generera många goda sidoeffekter så som trevligare bostadsområden, lägre opportunistisk brottslighet m.m. Varför frågar ni er, jo det är nämligen så att alla är mer rädda om saker de äger än saker som de hyr, tänk dig själv hur du hanterade dina hyrskidor på den där semestern i Åre, det letades stenar att åka över, jämför detta med dina splitter nya Rossignol skidor och hur du hanterade dem.

Opportunistiska brottsligheten är sådan brottslighet som i sammanhanget kan verka obskyr men som är ett äkta irritationsmoment, exempelvis någon snor dina kläder i tvättstugan eller grannen kissar i porten. När det inte finns ett eget ansvar för boende så sliter folk ner det på ett helt annat sätt än om du äger det.

Jag tror att detta kommer att leda till dels sänkta priser på bostadsmarknaden, många lägenheter kommer ut och räntorna höjs för att riksbanken ska nå sina inflationsmål (en första höjning kommer snart). När sedan utredningen om marknadshyror är klar och införd så kommer det helt plötsligt att löna sig att bygga nya hyresfastigheter i Stockholm. Det är dags att inse att bruksvärdeshyror är en propp på bostadsmarknaden som hindrar både nybyggnation och renovering av hyresfastigheter.



Technorati Tags: , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med dig i hela artikeln förutom priserna på bostadsrätter, jag tror att dom kommer att fortsätta att stiga iaf i tätbefolkade områden som Stockholm och Göteborg. Det är så eftertraktat så att folk inte påverkas så mycket av räntan som man kan tro!

Jonas Wiberg sa...

Visst är folk ränteokänsliga på det sättet även om de flesta borde sätta sig ner och räkna efter lite extra, men det är inte räntehöjningarna som jag tror blir den stora orsaken på en prisnedgång utan tillgänglighet.

När marknadsanpassade räntor införs kommer det att löna sig att bygga hyresrätter så den tillgängligheten kommer att öka, plus att den stora ombildningen av hyresrätter till bostadsrätter kommer att generera en stor mängd lägenheter i attraktiva områden.

Det är alltså i första hand tillgänglighet som kommer att sänka priserna (eller ska vi säga avstanna prisökningen).