tisdag 5 juni 2007

Kan planet inte lyfta?

Indiska flygvärdinnor som väger för mycket får inte vara med på flygningarna för Air India. Enligt ett domstolsbeslut nu i veckan redovisat av e24 så kommer de som väger mer än vad som är specificerat i kontraktet inte att få flyga med. Domaren till och med rekomenderar dessa kvinnor att banta.

Hur humoristiskt det än låter så väcker det en del intressanta frågeställningar. Ska privata bolag få förhandla till sig detta och liknande saker i ett anställningskontrakt? Jag kan svara ett svagt ja på den frågan men naturligtvis finns det en del etiska konflikter i just detta.

Men om en arbetsgivare får stipulera ickerökning och drogtester som anställningskrav varför ska de då inte få ta med viktkrav i kontrakten? Vad är det som egentligen skiljer på just krav på att hålla vikten med att inte röka? Inget av de bägge är på något sätt motiverat att göra ett bättre jobb direkt utan handlar mer om hälsa och utseende.

En intressant diskussion kan vara om det är rätt att staten förbjuder privata företag att diskriminera de som söker anställning på företaget, visst kan vi ställa krav på att staten inte ska diskriminera på grund av kön eller hudfärg men kan vi kräva samma sak av privata arbetsgivare? Vi vet ju redan idag att det skre aktiv diskriminering av många människor baserat på mer än bara kön och hudfärg, exempelvis diskrimineras fula människor, tjocka människor, alkoholister osv. Var dras gränsen för den accepterade diskrimineringen och den som inte är accepterad och vem bestämmer det?

Inga kommentarer: