tisdag 5 juni 2007

Framgång för individen

Äntligen kommer då EU domstolens utlåtande, efter generaladvokatens förhandsbesked i november så verkade det hela mörkt för oss som inte gillar monopol. Det är även motsägelsefullt att EU som ska stå för handelsfrihet ska ha vissa produkter borttagna från detta, naturligtvis ska jag få beställa min sprit från Karesuando eller Bryssel, det ska inte spela någon som helst roll.

Att staten hävdar att det är av folkhälsoskäl som de vill behålla detaljmonopolet är skrattretande, än mer skrattretande är det att folk faktiskt tror på detta. Det är nog samma sorts människor som helt seriöst tror att spelmonopolet för svenska spel är "nyttigt" och bra. De bägge är naturligtvis kassakor för den svenska staten, otillbörlig konkurrrens skulle betyda att inkomster försvinner, det kan inte tillåtas.

Sälj ut systembolaget, de som hävdar att det kommer att minska utbudet vet inte vad de pratar om, antagligen har de inte varit inne i en vinbutik i Frankrike, Tyskland eller Nya Zealand, utbuden är enorma och det finns alla möjliga och omöjliga etiketter och buteljer. Att utbudet skulle minska är inte alls säkert och även om det nu gör det så spelar det knappast någon större roll i sammanhanget.

Jag kommer nu få tillgång till billigt vin, viner som inte finns i sverige och bekvämligheten i hemleverans av min beställning.

Leve EU!

4 kommentarer:

Skribenten sa...

Lär dig stava, jävla miffo

Jonas Wiberg sa...

Har dagis stängt tidigt idag? Men det är klart du är bara 21 och tror att Marx faktiskt hade rätt i någonting, det är sorgligt men du växer nog upp snart ska du se.

Jag behåller ditt inlägg här så andra kan beskåda din inkompetens att faktiskt diskutera.

Anonym sa...

Jag säger inte ohämmat nej till komplement till systemet, däremot känns ditt och andras gamla argument om just Frankrikes bågnande hyllor av vin som lite sådär. Jag har varit i både danska, tyska, franska och en massa andra länders affärer och köpt alkohol, men faktum är att ingenstans har jag hittat ett så bra och välsorterat utbud, eller så trevlig och hjälpsam personal för den delen, som på systemet. För min del saknar jag nog inget i deras utbud, mycket går ju dessutom att beställa om det ska vara något udda märke/årgång, däremot hade öppetiderna gärna fått vara lite längre.

Om folk vill beställa via nätet så varför inte? Så länge det finns hyfsade sätt att kontrollera att den som köper spriten är 20 så är det väl inget problem antar jag. Folkhälsan osv vet i fan om den verkligen kommer påverkas? Jag har svårt att se att så många skulle köpa via nätet då man ju trots allt måste skatta för det ändå (hur det nu ska lösas). Jag tror snarare systemet kan fungera som en mycket bra utgångspunkt för de flesta, och sen kan man använda nätet för att köpa det där extra som bolaget inte erbjuder.

Vill du ta bort systemet bara för att slaviskt följa en ideologi, eller har du några fler argument? Varför inte låta det finnas kvar OCH tillåta näthandel med alkohol?

Jonas Wiberg sa...

Pedda

Jag har bott i utlandet i många år, Asien, USA och Europa och jag kan säga dig att den kunskap och hjälpsamhet som du hittar i affärer utomlands är minst lika god som på systembolaget. De privata affärerna som specialiserar sig på ett visst segment innehar en bra kunskap och vet att de måste ta hand om sina kunder, inte alls som i sverige där uttalad policy är att avskräcka dig från att köpa.

Jag vill inte heller avskaffa systembolaget, jag vill konkurrensutsätta dem, det finns inga skäl till att behålla dem då de idag enbart tjänar till att dra in pengar. Systembolaget får gärna finnas kvar men inte i den monopolställning som de har idag.

Vad gäller beställning av sprit till hemmet så är det naturligtvis en bekvämlighetsfråga för vissa, det är bara att se till att samtliga paket som levereras måste tas emot personligen med uppvisande av legitimation men det är klart att det kan bli problem runt detta, men problem är till för att lösas.