onsdag 13 juni 2007

Feminismen och slöjan

Många gånger läser vi i artiklar och debatter om slöjans vara eller inte vara, som liberal anser jag att beslut rörande individen skall åligga individen, exempelvis om en person vill bära basker så ska detta bara personens individuella beslut och ingenting som staten/kommunen/landstinget ska lägga sig i.

Däremot när vi kommer till frågan om burka/hajjib eller slöja så kommer hela frågan i ett annat ljus, jag ska försöka redogöra för hur i normala fall socialistiska institutioner helt plötsligt blir utåt sett liberala och hur liberala framställs som socialkonservativa.

Ofta hävdas det religionsfrihet för att bära dessa heltäckande klädnader, men vad som helt glöms bort är att dessa burkor inte alls är religiösa påbud utan gamla kulturella regler, visst finns det suror i koranen som säger att kvinnor inte ska visa för mycket (vad säger detta om männens självkontroll) men ingenstans står att de ska gå klädda som spöken. Jag hävdar att bärandet av burka/hijjab/slöja inte är en fråga för religionsfriheten.

När det gäller individuella friheten att bära slöja kan vi diskutera detta, visst är det ett individuellt val men jag anser att feminsterna bortser från den symboliska innebörden i bärandet av dessa klädesplagg. Det cementerar gamla föreställningar om mannens rätt att bestämma, det är ett påbud av mannen som kvinnan ska lyda. Varje kvinna som bär detta plagg bekräftar för männen deras position i samhället, detta borde feministerna bekämpa, det handlar om strukturer oavsett om kvinnan väljer att bära plagget eller inte.

När ska vi se F! propagera för ett förbud mot dessa plagg?

Inga kommentarer: