måndag 23 februari 2009

Följetongen Saab

När så Maud mötte Saab i TV-rutan så blir kapitalisten socialist, uppenbarligen anser Saab att det bör vara statens ansvar att lösa ut ett företag som inte är lönsamt. Det verkar ju rätt bra, kanske att jag kan få mina lån lösta av staten, jag kan sätta ihop en affärsplan utan problem. Att Saab inte fungerar som företag visas ju ganska tydligt i denna artikel i SvD, endast svenskarna sörjer Saab

Saab kan ju gärna få ansöka om lån men staten ska inte gå in som borgenär, och om de nu gör detta så får ju Saab se till att skaka fram en plan som befinner sig i samma verklighet som vi andra. Som jag ser det handlar det om att Saab antingen går ihop med exempelvis Opel eller lägger ner verksamheten. En marknadsekonomi ska premiera goda ideér och skydda de som är långsiktiga i sina investeringar, vi ska inte skynda till och använda statens pengar till att betala och underhålla dömda affärsmodeller.

Om vi nu ponerar att staten garanterar lånet i EIB, när (ja när inte om) Saab då går i putten så blir staten skyldig det beloppet samt så mycket mer. Att gå in och "skydda" företag kommer enbart att förlänga och fördjupa krisen. Ett företag som går dåligt i högkonjunktur kommer inte att överleva en lågkonjunktur. "too big to fail" är enbart ett tecken på att ingen kan ekonomi eller ens historia av samtliga politiker. Dags att alliansen visar att de faktiskt fattar mer om ekonomi än Mona Sahlin, som till och med kritiseras av sina egna nu.

För övrigt, Monas citat i Agenda var ju obetalbart:
- Effekten för skattebetalarna om Saab inte får möjlighet att pröva planen är sämre, sade hon

Jag undrar om Mona tidigare var anställd av Bear-Sterns med denna glasklara analys av ett företag på dekis med en affärsplan ihopsatt över en helg. Bästa effekten för skattebetalarna vore förstås att bara ge 500 miljoner till de anställda på Saab så fick de starta nya verksamheter i Trollhättan.

Inga kommentarer: