fredag 20 februari 2009

Rätt beslut

Det är helt rätt beslut av regeringen att inte gå in med pengar i Saab, oavsett om nu Saab är livskraftigt så är inte GM det. Varför ska sverige betala för deras misstag, uppenbart är ju att GM inte är ett lyckat bolag och pengar som slängs in där kan lika gärna brännas upp i värmepannan.

GM har varit nära att fallera under flertalet år och ser antagligen finanskrisen nu som ett bra tillfälle att få tag på pengar för att förhindra att deras fallerade affärsmodell försvinner idag. Istället får vi en jätteskuld och GM kommer att gå under, det är bara en fråga om tid.

Jag anser att det är helt fel av staten att gå in med krispaket, oavsett att det nu handlar om en kris som till stora delar är skapade av staten så måste gamla affärsmodeller få tillåtas gå under så att nya, livskraftigare kan ta över. Bara i Storbrittanien så hålls nya alternativ tillbaka medan gamla affärsmodeller får statligt stöd... Absurt!

Jag är absolut inte en vän av "bailout" paketen som presenteras världen över eftersom detta har provats förr, det leder bara till en fördjupning och förlängning av krisen. Det absolut bästa är att bara låta gamla företag fallera, ta stålbadet och gå ur det starkare. Det absolut värsta är om stater pumpar in pengar i "failed business" och det går i putten, då får vi aldrig tillbaka pengarna. Ge alla dessa miljarder hellre till de som blir arbetslösa, inte till företagen. Det finns alldeles säkerligen massvis med bättre affärsideér som ligger och puttrar bland alla dessa.

En sista reflektion handlar om räntesänkningarna, även om plånboken känns bra när räntan går ner till 2-3% så är det överlag inte bra. Det var just en räntesänkning till 1% under dot.com krisen som ledde till den fastighetsbubbla som exploderade i slutet av förra året som satte oss i denna sits. Är verkligen den bästa lösningen att skapa en ny då?

Idioter!

Inga kommentarer: