fredag 27 februari 2009

Har vi fått amerikanskt rättsväsende?

Följer piratebay rättegången och slås av hur amerikaniserad våra rättegångar verkar ha blivit, här ifrågasätts inte forskning utan personen som presenterar den. I min värld så beror attacker på en person på att attackeraren inte har tillräckligt på fötterna att attackera ämnet. Antagligen har alltså antipiratbyrån, IFPI och alla andra tvärfel i sina slutsatser att fildelningen ensamt är ansvarigt för nedgången i försäljning, och mycket troligt är det att skivbolagen inte vill se detta eftersom en transferering från skivdistribution till konserter innebär större makt för den enskilda artisten.

Jag tror helt enkelt att skivbolagen slåss för sin gamla utdaterade affärsmodell eftersom den nya innebär en mindre kaka och mindre makt för dem själva samt ökad konsumentmakt och makt för den enskilda artisten. Betänk själv att ingen distribution behövs, marknadsföring kan ju ske via traditionella PR-byråer och "skapade" grupper kommer inte att sälja lika mycket.

Det som riktigt gör mig förbannad är att staten verkar så pigga på att förstöra för nya affärsmodeller helt utan grund. Riksdagen inför nya regelverk som gör skivindustrin och dess ombud till de facto poliser med långtgående rättigheter att samla och spara information om privatpersoner som de senare kan använda att pressa pengar från dem, att skivindustrin säger att de inte gör det är falskt, det har redan hänt i Danmark.

1 kommentar:

Kinesiska sa...

Det är ju självklart att nedladdningen inte är ensam ansvarig för detta. det finns något som heter iPod som de verkar ha missat i skivbranchen, i den går det inte att spela cd skivor..