tisdag 24 februari 2009

Demokrati i Ryssland

Efter att Putin baxat landet tillbaka till en totalitär stat verkar det nu som att den smorde får problem med sin egenhändigt utsedda yes-man. Medvedev verkar ta för sig mycket mer nu av politiken och ser krisen som sin chans att ta över mer av makten i Kreml. Kanske att Putin valde fel man att ta över?

Vi får se vad som händer men troligtvis kommer vi att få se Putin slåss med ryggen mot väggen nu, hoppas bara att Medvedevs bakgrund är lika vit som Putins är smutsig. Putin som konsoliderat makten och avvecklat demokratin ses ju av många som en hjälte eftersom han dragit upp Ryssland ur det träsk som den alkoholiserade Jeltsin lämnade landet i. Nog för att det uppvaknandet har varit kantat av mindre bra händelser som exempelvis Politskovskaya och aktionerna i Tjetjenien, samt rättstatens utnyttjande som statens kronofogde, men han lyckades vända en negativ utveckling.

Ryssland är rikare men Putin var mycket kortsiktig och hans kverulantiska stil i Georgien har gjort att många vill se en icke FSB man i hans ställe. Medvedev framstod ju då som en nicekdocka för Putin men det är möjligt att Medvedev med avsikt höll en låg profil och satsade på att det skulle leda till ett negativt utfall för Putin. Nu framstår han ju som ett bättre alternativ till FSB-klanen.

Inga kommentarer: