söndag 1 mars 2009

Baylan och Mona, alternativ?

Nye partisekreteraren Baylan försöker analysera varför Socialdemokraterna tappar väljarstöd, hans analys är att det är enbart finanskrisen som gör att de flesta väljer Alliansen. Han pratar vidare om att regeringen är passiv i sitt handlande och att detta kommer att straffa dem, det kanske framgår att Baylan inte är den skarpaste kniven i lådan.

Det skulle i och för sig vara intressant att nu se vänstern skapa sin egen politik, Monas strategi hittils har ju varit att kritisera Alliansens utan att skapa sitt egent alternativ. socialdemokraternas tapp beror ju i stort på att det inte existerar ett alternativ, vi vet inte hur en regering kommer att se ut efter valet, vi vet inte vad S strategi är inom finans, skol eller energipolitiken. Allt vi vet är egentligen att vi kommer definitivt ha minst en kommunist som minister och miljöpartister som stiftar energipolitik.

Mona har ju för övrigt varit en katastrof för partiet och jag undrar om hon kommer att sitta kvar efter kongressen som det ser ut idag. Å andra sidan kan inte feministerna inom partiet att acceptera att den första kvinnliga partiledaren inte ens överlever till det första valet. Vi får väl se hur det går men i alla händelser så är ju Mona verkligen en gudagåva till de borgerliga, hoppas att Reinfeldt kan bevara detta förtroende så att vi får till ett rejält systemskifte.

Han har ju fått rediga presenter, Mona som partiledare, Baylan som partisekreterare och en splittrad opposition utan egen politik och utan ett klart regeringsalternativ. Jag undrar när partiet kommer att inse att Mona inte fungerar som en ledare, det är ju tydligt att hon inte har något som helst förtroende bland de egna väljarna. Fortsätter de på detta sätt så kommer Socialdemokraterna att hamna som ett 25% parti och drömma om gamla storhetstider när de hade 35-40% av rösterna.

Inga kommentarer: