måndag 2 mars 2009

Men... igen?

Riksbanken sänker räntorna och folk börjar låna pengar för att köpa bostäder, det var ju just detta som skapade den fastighetsbubbla som var utlösande faktor för finanskrisen.

Lär sig folk aldrig?

Bankerna verkar dra öronen åt sig dock, de har skärpt kraven för bostadslån, en positiv sak som visar att bankerna kanske tänker lite mer långsiktigt. Det är ju ändå lite lustigt hur staterna reagerar över den finanskris som de själva varit med att skapa, det värsta är också att de flesta åtgärder som är planerade kommer att förlänga krisen. Att krisen skapades i USA med den "socialisering" av regelverket runt bostadslån är de flesta överens om. Att banker ska känna sig skyldiga är även detta rätt självklart, men en sak som de flesta bortser från som en stor faktor i det hela är ju just Fed i USA och deras räntesänkning till 1% under dot.com krisen.
Det var detta som lade grunden för den djupa skit vi står i idag.

En sak som jag inte förstår i det hela är varför regeringar världen över verkar tro att lösningen på problemen är att pumpa in pengar i företag som inte är lönsamma. Det handlar alltså i det här fallet om att ge livsuppehållande åtgärder till fallerade affärsmodeller, bättre att låta dem självdö och nya alternativ kan uppstå. De nya affärsmodeller som skulle ha kunnat ta över och vara livskraftigare blir nu artificiellt nedsparkade av staten för att behålla företag som uppenbart inte är bra.

Varför kan inte staten bara hålla handen ur syltburken? Kostnaderna för att underhålla alla dessa företag måste vida överstiga vad arbetslöshetsersättningen blir för alla som sparkas. Visst är det hemskt när företaget du jobbar på försvinner men det håller inte att bara ge pengar till dessa företag, de kommer att dö. Låt ny företag ta vid, ge alla dessa miljoner till innovatörer, skapa entrepenörer i kristider, detta är den bästa grogrunden.

Att behålla gamla företag och sänka räntor för att öka spenderingen i samhället är dömt att misslyckas. Det absolut värsta är även Obamas smygsocialisering av USA, jag gillade honom inte, det var något som inte riktigt stämde med honom och jag tycker att den krigsförklaring han hade mot marknaden i sin budget befogar känslorna.

Inga kommentarer: